2020-04-30 09:47:51• hírek • Bede Emőke

Online platformon kell igényelni a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Még április elején indította el kormány a Románia Digitalizálásáért Hatóság (ADR) révén az aici.gov.ro platformot, amelyre a saját online iktatórendszerrel nem rendelkező közintézményeknek szánt dokumentumokat lehet feltölteni.

A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatása szerint május 1-től minden kényszerszabadságra vonatkozó igénylést e felületen kell benyújtani. A dokumentumok elektronikus nyilvántartáson keresztüli továbbítása biztosítja azok gyorsabb feldolgozását, jobb nyilvántartását és megkönnyíti a kitöltendő nyomtatványokhoz való hozzáférést is. Utóbbiakkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy a formanyomtatványokat szerkeszthető formátumban lehet letölteni az oldalról, azaz nyomtatás nélkül is ki lehet tölteni azokat.


Amint arról szerdán beszámoltunk, a szükségállapot bevezetése, azaz március 16. óta Szatmár megyében mintegy 20 002 munkaszerződést függesztettek fel, ám ez nem jelenti azt, hogy ezen személyek közül mindenkinek kényszerpihenőre kellett vonulnia. A munkaügyi felügyelőség ugyanis altípusokra is lebontotta e statisztikát. A gazdasági vagy műszaki okokból adódó munkabeszüntetés miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottak száma jelenleg 15 237. További 74 főt karanténozás vagy úgynevezett vis maior okokra hivatkozva küldtek kényszerszabadágra, mely azt jelenti, hogy a szerződtetett fél minden igyekezete ellenére sem tudná teljesetíteni a tőle elvártakat, ezért a munkáltató inkább felfüggesztette a munkaszerződést. 766 munkavállalónak pedig továbbra is dolgoznia kell, viszont heti 5 nap helyett csupán 4 napot. Sajnos azonban nem mindenki volt olyan szerencsés helyzetben, hogy megússza a dolgot egy kényszerszabadsággal. A hatósági nyilvántartás tanúsága szerint megyénkben 3679 személy munkaszerződését szüntették meg a szükségállapot kihirdetése óta, azaz őket a későbbiekben sem várják vissza régi munkahelyükre. Minderől részletesebben ide kattintva lehet olvasni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: